Thursday, March 12, 2015

Upoznajte slavnog kipara Rodina u Meštrovićevom Zagrebu



U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, 5. svibnja otvara se velika izložba čuvenog francuskog kipara Augustea Rodina, nazvana 'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu'.

Ako vas zanima zašto jedan od najvećih kipara 20. stoljeća stiže baš u Zagreb, onda se uskoro pobrinite za smještaj u Zagrebu jer ćemo vas vratiti u prošlost i otkriti vam da je slavnog francuskog i hrvatskog kipara, povezivala suradnja, ali i prijateljstvo.

Velikani svjetskog kiparstva


Nekad siromašnom pastiru Ivanu Meštroviću, Rodin je bio uzor i učitelj, ali i prijatelj i osoba koja mu je odškrinula vrata svjetske slave. Iako je razlika u godinama bila pozamašna, čak 43 godine, generacijska odvojenost nije im smetala. Svjedoci njihovog prijateljskog odnosa danas su njihovi najznačajniji radovi, korespondencija, eseji, pisane uspomene...

Meštrović se prvi put s Rodinom sreo 1902. godine u Beču, gdje se kao mladi student školovao na Umjetničkoj akademiji. Kako je sam znao reći, bila je to škola 'lijepih umjetnosti'. U članku nazvanom 'Nekoliko uspomena na Rodina', Meštrović je opisao kako je jednom prilikom u gliptoteci bečke Akademije, promatrao torzo i u prolazu mu je pogled skrenuo na niskog muškarca, duge i sijede brade.

Odmah mu je bilo jasno da je to tadašnji najveći uzor mladim kiparima. Krajem 19. stoljeća, ostavio je velik trag na moderne kipare i talente, pa tako i Meštrovića. Rodin je imao velik utjecaj na njega, a Meštrovića će često izdvajalo kao Rodinovog sljedbenika.

Meštrovića je smatrao fenomenom


Prijateljski odnos među dvojicom umjetnika razvijen je i produbljen tijekom Meštrovićevog boravka u Parizu i u Rimu, kada je Meštrović napravio portret Rodina kao 'Umjetnika u radu'. To djelo iz 1914. godine, kojim je velikan hrvatske umjetnosti i kulture interpretirao lik svog velikog učitelja, danas se čuva u Meštrovićevom Atelijeru u Zagrebu, u Mletačkoj ulici, gdje se može i razgledati.

Ali čini se da nije samo Rodin impresionirao Meštrovića. I sam je Francuz nekoliko puta izjavio kako je Meštrović najveći fenomen među kiparima, očito ne bez razloga. Postao je najslavniji hrvatski kipar i jedan od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika.

Uzvratni posjet Rodinovih skulptura


Dvojica starih prijatelja ponovno su se 'susrela' prije tri godine u Muzeju Rodin u Parizu. Tada je Meštrović gostovao kod Rodina, a ovog proljeća, situacija je obrnuta. Rodinova remek djela, stižu nam u Zagreb!

Posjetitelji će u Umjetničkom paviljonu od 5. svibnja do 20. rujna moći uživati u 70-ak njegovih radova, među kojima su i slavni 'Mislilac', 'Poljubac', 'Vrata pakla', 'Brončano doba', 'Čovjek koji hoda'…

Izložba je dio Festivala francuske kulture u Hrvatskoj, nakon što se hrvatska kultura i umjetnost predstavila u Francuskoj 2012. i 2013. godine. Meštrovićeve skulpture tada su krasile Rodinov muzej, a sada se uzvraća posjet. I ovoga će puta izlošcima nastalima u bronci, gipsu i kamenu te crtežima i povijesnim fotografijama, biti predstavljena plodna suradnja i prijateljstvo Meštrovića i Rodina.

Posljednji je put Rodin gostovao u Hrvatskoj 1968. godine, također u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, a sada je došlo vrijeme da se ponovno prisjetimo velikog imena europske i svjetske umjetnosti, zar ne? Budite i vi dio prave kulturne poslastice u Zagrebu jer Rodin malo koga ostavlja ravnodušnim…

Foto: Ana Kunštek