Thursday, March 19, 2015

Sunčani satovi su zaboravljena zagrebačka atrakcija


Jelačićev trg, Katedrala, Hrvatsko narodno kazalište, Uspinjača, Zrinjevac, Markova crkva, prepoznatljivi su simboli Zagreba, a što je sa sunčanim satovima?

Danas su pomalo zaboravljeni, ali svakako se radi o pravim turističkim atrakcijama. Jedan od najpoznatijih sunčanih satova smjestio se u najživopisnijoj gradskoj ulici kafića - Tkalčićevoj ulici i kada dođete u Zagreb i odsjednete u nekom hotelu u Zagrebu, pronaći ćete ga u blizini spomenika prvoj i najpoznatijoj hrvatskoj novinarki, Mariji Jurić Zagorki. Rekli bi Zagrepčani, odmah pokraj njezinog osmijeha… Sat, koji pokazuje vrijeme pomoću sjene sunca, postavljen je na pročelju oronule kuće u Tkalčićevoj ulici na broju 25 i ne možete ga promašiti.

I danas je uz Zagorkin kip jedan od zaštitnih znakova ulice nazvane prema povjesničaru Ivanu Krstitelju Tkalčiću. Kao najpoznatiji sat u hrvatskoj prijestolnici, izrađen je 1955. godine, u sklopu diplomskog rada studenta Akademije primijenjenih umjetnosti Božidara Jušića. Iako nije u cvatu mladosti, još uvijek pokazuje točno vrijeme ravnajući se po zrakama sunca i položaju sunca na nebu.

Bio je jedan od prvih satova


Kako je to moguće, osmislili su Egipćani. U 15. su stoljeću prije Krista izumili mehanizam koji uz pomoć sunca omogućava vremensku orijentaciju. Spojili su brojčanik, na kojem su sati obilježeni rimskim znakovima i kazaljku, odnosno štap koji baca sjenu od sunca i pokazuje koliko je sati. Zbog toga ga ne treba navijati, mijenjati mu baterije, samo se treba uzdati u sunce.

Uz pješčani i vodeni, sunčani je bio jedan od prvih satova u povijesti čovječanstva, a danas uglavnom služi kao ukras na trgovima, zgradama, u parkovima, crkvama, na zvonicima... Zanimljiv je njegov utjecaj na mnoge povijesne građevine, poput rimskog Panteona, Stonehengea ili Machu Picchua, koje su rađene po principu sunčanog sata. Mnoge crkve izgrađene su tako da na točno određene dane u godini sunce pada pod takvim kutom da osvjetljava oltar, unutrašnjost i točno željene prostore.

Kao materijal se koristio svježi sir


Ovi satovi mogu biti i zanimljivog i neobičnog izgleda, izrađeni od cvijeća ili kamena. Zagrebački je u obliku peterokuta s lepezom oslikanom u duginim bojama, tehnikom fresko i sa simbolima mjeseca, a zanimljivo je da je jedan od korištenih materijala bio svježi kravlji sir!

Osim ovog u Tkalčićevoj ulici koji se izdvaja kao najmlađi i najpoznatiji te je postao pravi simbol Zagreba, jednako zanimljivi satovi koji se ravnaju po suncu, mogu se vidjeti i na još nekim lokacijama u Zagrebu. Mnogi se čuvaju u muzejima, primjerice u Muzeju za umjetnost i obrt i Hrvatskom povijesnom muzeju, a sunčani satovi iz 18. stoljeća krase dvorišta nekadašnjeg Isusovačkog samostana, današnjih Klovićevih dvora te Muzeja grada Zagreba.

Gdje još zagrebačko sunce pokazuje vrijeme?


Potraga za ostalim zagrebačkim satovima može se nastaviti u Boćarskom domu na Prisavlju, gdje se nalazi skeletni sunčani sat autora Vladimira Vicića. Satom koji pokazuje vrijeme prema suncu, može se pohvaliti i crkva rođenja Isusova na Kajzerici, na svom južnom pročelju, kao i crkva Uznesenja BDM u Stenjevcu te kapelica Svetog Roka u Rokovom perivoju. Po jedan primjerak sunčanog sata se smjestio i na malom nazidu fasade kuće u Kosirnikovoj, Krešićevoj i Poznanovečkoj ulici te Lašćinskoj cesti i na Pantovčaku i gdje još?

Ima još nekih mjesta u gradu, ali ćemo vas pustiti da ih sami otkrijete u šetnji Zagrebom i upoznate dio zagrebačkih atrakcija, zanimljivosti i čari prošlih vremena te naučite kako se uz pomoć sunca nekada određivalo vrijeme!