Friday, January 23, 2015

Muzeji u Zagrebu u posebnoj noći postaju mjesto učenja, a povijest prava zabava

Jeste li možda u Zagrebu uspjeli vidjeti remek djelo jednog od najvećih genija baroka, Michelangela Merisija da Caravaggia – 'Večera u Emausu'? Ako niste bili te sreće, nemojte propustiti drugu priliku da u Muzeju za umjetnost obrt pogledate još jednu veliku svjetsku i uglednu izložbu. Ovoga puta jednog od najcjenjenijih i najvažnijih talijanskih slikara baroka 17. stoljeća - Giovanija Francesca Barbierija, zvanog i Guercino.


Izložba je nazvana 'Guercino – svjetlo baroka', a zagrebačkoj publici predstavlja opus od 30-ak njegovih djela i fresaka, koje je svojim osobnim izričajem i prepoznatljivim likovnim naslijeđem Caravaggia i Caraccija, izrađivao za crkve.

Je li se autor, kao što i samo ime izložbe kaže, samo maštovito igrao sa svjetlom ili umjetnički iskoristio čarobne boje i iznimne sposobnosti crtanja u svojim djelima za koje je i desetke sati proveo na skelama oslikavajući svodove crkava, provjerite u Zagrebu.

Razgledajte Guercina u jedinstvenoj noći

1617. godine su Il Guercina opisali kao velikog crtača, iznimno uspješnog s bojama i kao čudo prirode koje zadivljuje sve koji vide njegova djela. Želite li da i vas impresionira ovaj slavni umjetnik koji je ostavio upečatljiv trag na europsko slikarstvo 17. stoljeća sa svojim bogatim opusom od 106 velikih crkvenih oltara i 144 slike, požurite do Muzeja za umjetnost i obrt na Trgu maršala Tita.
Svjetlo baroka može se razgledati do kraja siječnja, a ako budete dovoljno brzi i osigurate smještaj u Zagrebu na vrijeme, Guercina i njegove pejzaže, kojima je između 1615. i 1617. godine oslikao palaču Paninni u Centu i ostale radove sakralnog slikarstva, pogledajte u sklopu Noći muzeja!

Jubilarno izdanje Noći muzeja

Ove godine muzeji u 'svojoj noći', kada posjetiteljima otvaraju vrata od 18 sati pa sve do jedan sat iza ponoći, obilježavaju jubilarno deseto izdanje ove poznate kulturne manifestacije, koja se uspješno organizira od 2005. godine. U popularnoj Noći muzeja sudjeluje i Muzej za umjetnost i obrt, sa svojim programom i aktualnim izložbama, ne samo Guercina, nego i stalnim postavom i staklom od renesanse do art décoa iz fundusa zagrebačkih muzeja.
Uz MUO, u Zagrebu će se posljednjeg petka u mjesecu siječnju, što ove godine pada na 30. siječnja, Noći muzeja priključiti ukupno 44 muzejskih prostora, galerija, atelijera, knjižnica, arhiva i ostalih kulturnih i obrazovnih ustanova.

Još stignete i na čuvenog Miróa

Tako se u Arheološkom muzeju uz stalni postav pretpovijesne, egipatske, antičke i numizmatičke zbirke, mogu pogledati dvije srednjovjekovne izložbe o zlatu i srebru srednjeg vijeka, značajnom arheološkom i kulturno-povijesnom gradu Novigradu na Dobri, a u muzejskom lapidariju organizira se druženje i uzbudljiva 3D noć.

Vrijedi posjetiti i Umjetnički paviljon i njegovu poznatu izložbu Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght koja donosi jedinstvene skulpture, grafike i tapiseriju proslavljenog katalonskog umjetnika. Nemojte zaobići niti najposjećeniji zagrebački muzej – Muzej suvremene umjetnosti u kojem ćete moći uživati u genijalnosti austrijskog umjetnika Petera Koglera i njegovim kompjutorski generiranim vizualno čudnim prostorima, koji će vas impresionirati pokretom i simbolima.
U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju aktualna je izložba posvećena znanstveniku i renesansnom anatomu Andreasu Vesaliusu i njegovom razotkrivanju ljudskog tijela u renesansi. U Savskoj ulici vas očekuje košarkaški genij Dražen Petrović, a u Lovačkom muzeju u Nazorovoj ulici prirodoslovna baština vezana za životinjski svijet, povijest lova, lovstva, trofeja, hrvatske lovačke kulture i obrazovanja.

Izložbeni prostori zablistat će u posebnom ruhu i odvest će vas u najuzbudljiviju šetnju zagrebačkim muzejskim blagom. Pripremljeni su i raznovrsni programi, zanimljive radionice, stručna vodstva, predstave, koncerti  i druženja…

I ove godine je posebna tematika

A kao što je već uobičajeno, i deseto izdanje Noći muzeja se organizira na temu očuvanja hrvatske kulturne baštine i afirmacije velikih imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti. Sada je u centru pažnje slavni umjetnik Nikola Tesla sa svojim izumima i otkrićima.

Muzeji neće obrađivati njegov život, rad i djela, nego su u fokusu općeniti izumi i otkrića iz područja znanosti i umjetnosti. Kreativnim i atraktivnim prezentacijama posjetiteljima će se pokušati predstaviti neka nova otkrića i manje poznati podaci iz fundusa muzeja i galerija.

Muzej automobila predstavit će električni bicikl

Svoju priču o Tesli priprema Muzej automobila Ferdinand Budicki. Hrvatski izumitelj i konstruktor Mate Rimac predstavit će projekt vožnje s električnim automobilom, s kojim je Tesla izvodio testne vožnje još davne 1931. godine, a Noć muzeja ovdje će biti posebna jer će prvi put biti predstavljen električni bicikl. Nastao je u muzejskoj restauracijskoj radionici Muzeja automobila u jedinstvenom retro dizajnu.

Nemojte se začuditi velikoj gužvi jer mnogi žele biti dio tradicionalnog kulturnog događanja ne samo u Zagrebu, nego i cijeloj Hrvatskoj. Iako je projekt u svom premijernom izdanju 2005. godine okupio tek šest zagrebačkih muzeja, dvije godine kasnije, uključuju se i ostali hrvatski gradovi, s brzorastućim brojem posjetitelja.

Edukativni i zabavni izložbeni sadržaji

Samo prošle godine je u Noći muzeja sudjelovalo 100 gradova i više od 200 muzeja i galerija, a više od 290 izložbi, 90 muzejskih radionica, 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja obišlo je rekordnih 360.000 posjetitelja.
Cilj je da muzeji ne budu samo dragocjene ustanove znanja, nego i mjesto zabave i odličnog ispunjenog slobodnog vremena, a hoće li to uspjeti i ove godine, provjerite u Zagrebu 30. siječnja. Budite i vi dio jedne od najbolje i najposjećenije kulturne atrakcije u gradu!