Thursday, December 18, 2014

U Zagreb stiže slavni genij filmske glazbe i špageti vesterna



Jeste li kad čuli za izraz špageti vesterni? Volite li filmove akcije i spektakla, s radnjom u tipičnom ambijentu američkog Zapada, u doba Indijanaca, s različitim tematikama, od potraga za zlatom, borbama protiv bande odmetnika koji teroriziraju građane, šerifa koji nastoje dovesti red u mali gradić, hrabrih kauboja koji sa svojim šeširima i revolverima jure na konjima i prašnjavog Clint Eastwooda, koji ujaše u gradić kako bi ga spasio, onda ćete zasigurno znati da je jedno od važnijih razdoblja u povijesti i razvoju vesterna bilo od 60-ih i 70 ih godina.
Tada se dogodio preporod vesterna jer su bili drugačiji od onih iz Hollywooda. Mjesto odakle je sve krenulo bila je Italija. Ovaj su podžanr karakterizirali jednostavniji likovi, s naglaskom na ritualu osvete, ali što je još važnije, krasilo ih je izrazito naglašen retorični vizualni i zvučni stil. Za zvučnu kulisu bio je zadužen velikan filmske glazbe, slavni skladatelj, Ennio Morricone.


U travnju dođite u Zagreb


Zašto su 'njegovi' vesterni, nazivani špagetima, možda ćete imati prilike saznati u Zagrebu. Ako se na vrijeme pobrinete za svoj smještaj u Zagrebu, u travnju u svoj kalendar ubilježite 11. travnja. Tada će Morricone u hrvatskoj prijestolnici i najvećoj hrvatskoj dvorani Areni Zagreb pokazati svu svoju raskoš talenta i znanja i odvesti vas u svoj svijet filma i glazbe. On najbolje zna što je to film bez glazbe. I sigurno će reći da je moguće da film bude bez govora, kao i glazba bez filma, ali obrnuto nikako. Zvuk je polovica filma, a filmski naslovi nezamislivi su bez glazbene podloge.
Maestro iz Rima, kako ga se često zove, majstorski je dotjerao te podloge i stekao svjetsku slavu. Surađivao je s mnogim poznatim redateljima. Sergio Leone, Duccio Tessari, Sergio Corbucci, Bernardo Bertolluci, Pier Paolo Pasollini, Terrence Malick, John Carpenter, Brian De Palma, Oliver Stone, Martin Scorcese i Quentin Tarantino, samo je dio njih, a filmovi 'Za šaku dolara', 'Za dolar više', 'Dobar, loš, zao', 'Bilo jednom na Divljem zapadu', 'Kill Bill', 'Otporan na smrt', 'Nemilosrdni gadovi', 'Odbjegli Django', samo su neki kojima je Morricone podario svoj pečat.


Maestrove note proslavile su brojne filmove


Njegov 'The Ecstasy of Gold' iz filma 'Dobar, loš, zao' jedna je od najpoznatijih filmskih tema i kompozicija, koja je slavnom talijanskom skladatelju, dirigentu i trubaču, priskrbila titulu jedne od najvećih, najutjecajnijih i najplodnijih figura u povijesti filmske glazbe. Osim što je stvorio glazbu za mnoge uspješne i nagrađivane filmove i televizijske serije, skladao je i službenu himnu Svjetskog nogometnog prvenstva 1978. godine, a 2007. godine je dobio počasnog Oscara za veliki doprinos filmskoj glazbenoj umjetnosti.
Mnogi ga filmski uglednici nazivaju i Mozartom, cezarom, kraljem, kumom, pa čak i bogom filmske glazbe, umjetnikom kojeg publika obožava, a kritičari slave, a to bi Morricone trebao opravdati i u Zagrebu. Prema najavi, priprema repertoar '50 Years Of Music 1964. – 2014.', što bi trebao biti presjek najboljeg iz njegove bogate karijere duge pola stoljeća, a pravi spektakl će začiniti s još dvjestotinjak glazbenika na sceni!


Jedan od najvećih skladatelja 20. stoljeća

U svojim radovima često koristi trubu, što i ne čudi obzirom da je studirao trubu i kompoziciju, a još neka zanimljivost iz njegove biografije je da je nakon Drugog svjetskog rata za život zarađivao svirajući na plesnjacima za savezničke vojnike. Skladao je i za kazališne predstave, u svojim ranim počecima, simfonijska i komorna djela, te za radio i televiziju. Filmskom se glazbom počeo baviti 1961. godine i do danas nije prestao.
Stvorio je svoj prepoznatljivi stil i postao uzor mnogim skladateljima i ostavio nemjerljiv trag u talijanskoj i svjetskoj filmskoj glazbi. Za glazbu u više od 500 filmova i televizijskih serija, nagrađen je brojnim priznanjima. Između ostalog, osim prestižnog Oscara, odlikovan je francuskom 'Legijom časti'. 
Ne sumnjamo da će genij 20. stoljeća i jedan od najsvestranijih umjetnika na svijetu prirediti pravi glazbeni spektakl u Zagrebu, pa budite i vi dio njega!