Thursday, November 15, 2012

Pronađite smještaj u Zagrebu i posjetite Tjedan Izraela

Turisti i posjetitelji, a prije svega i sami građani, u hrvatskoj metropoli doista mogu uživati u raznovrsnoj ponudi kulturnih događanja i manifestacija, čak i u ovim hladnim jesenskim mjesecima. Glavni gradski trg redovito obiluje mnoštvom raznovrsnog programa. 

Tako su već postavljeni predblagdanski šatori s kuhanim vinom i prigodnim slasticama, štandovi za skorašnji božićni sajam, a izlagači raznih proizvoda, od meda, vina, slika, knjiga i slično, redoviti su 'stanovnici' Jelačićevog trga, omiljene lokacije brojnih Zagrepčanina, ali i turista, koji prema podacima turističkih agencija u ovo predbožićno vrijeme ne izbjegavaju metropolu, već su štoviše, u zadovoljavajućoj mjeri rezervirali smještaj u Zagrebu.

Turisti ne zaobilaze Zagreb

Tome su zasigurno pridonijeli i kvalitetni kulturni programi i izložbe atraktivnih postava poput legende dizajna Karima Rashida u Muzeju suvremene umjetnosti ili najvećeg minijaturiste renesanse Juraja Julije Klovića – Michelangelo minijature u Galeriji Klovićevi dvori, kazališne poslastice poput Festivala novog cirkusa, Nu:Write Theatre Festivala, Noći kazališta, za ljubitelje filmske umjetnosti Vox Feminea Festivala, pa i bogata glazbena događanja poput gostovanja dalmatinskih klapa, zanimljivog programa u dvorani Lisinski i slično. Među sve to, ugurao se i Tjedan Izraela, koji će bez sumnje biti pravi mamac za sve znatiželjne ljubitelje novih kultura i običaja, da pronađu smještaj u Zagrebu i posjete lokacije na kojima će se ova manifestacija održavati.

O čemu je riječ? Židovska općina Zagreb već 14. godinu zaredom hrvatskoj publici nastoji približiti izraelsku i židovsku tradiciju i kulturu i to glazbenim, kazališnim, filmski, književnim, gastronomskim i izložbenim programom. Prije svega, radi se o kulturnoj manifestaciji osmišljenoj 1999. godine, koja je tijekom proteklog razdoblja prezentirala najrazličitije aspekte običaja i tradicije koju njeguju Židovi te neke od najeminentnijih svjetskih imena, poput poznatog kipara i eksperimentalnog umjetnika Yaakova Agama 2000. godine.

Rezervirajte smještaj u Zagrebu i slušajte Feidmana

Tako će biti i ove godine, od 24. do 29. studenog. Naime, u Zagreb stiže jedan od najvećih svjetskih instrumentalista, klarinetist i zvijezda klezmera, Giora Feidman. Nastupit će u Lisinskom i to će mu biti prvo gostovanje u Hrvatskoj. Ovaj 76-godišnji Izraelac rođen je u Argentini, a dolazi iz obitelji klezmer glazbenika. Bio je najmlađi klarinetist koji je svirao s izraelskom filharmonijom. 70-ih godina prošlog stoljeća počinje uspješnu solo karijeru, tijekom koje je između ostalog, napravio klarinet soundtrack za film 'Schindlerova lista', koji je osvojio 7 Oscara.  

Predstavljanje klezmera, inače vrlo specifičnog i tradicionalnog židovskog glazbenog žanra, glavna je tematika ovogodišnjeg Tjedna Izraela i publiku se želi upoznati s ovom kombinacijom tradicijske židovske glazbe i raznih glazbenih pravaca, poput jazza, tanga i arapske glazbe. Klezmer umjetnici u prošlosti su bili putujući glazbenici, a zbog stalne migracije, s raznih su područja skupljali nove zvukove i uklapali ih u svoje izričaje, koji sežu od melankolije i očaja, do neobuzdane radosti. Radi se o glazbi koja može biti smiješna, zabavna i puna životne radosti, ali i takva da vas dirne do suza.

Upoznajte drugačiju kulturu

Osim upoznavanja s ovom posebnom vrste glazbe, na repertoaru je i koncert Rubinstein Klezmer Projecta u Muzeju Mimara, kao i predstava za djecu 'Ogledalo, ogledalce ili o mački koja je mislila da je pas i psu koji je mislio da je mačka' u kazalištu Vidra, u kojem će nastupiti i Di Galitzyaner Klezmorim iz Krakowa, a posjetitelje očekuje i nastup hrvatskog klezmer sastava 'Jewsers'.
U svakom slučaju, program je dobar i raznolik za sve željne upoznavanja s mnogima ne previše poznatom židovskom baštinom, kulturom i običajima, a zasigurno će biti i vrlo privlačan za turiste koji u tom periodu osiguraju smještaj u Zagrebu i posjete hrvatsku metropolu.