Tuesday, December 23, 2014

Najveća zagrebačka četvrt nekada je bila plantaža trešanja



„Siđete na jednoj od šest tramvajskih stanica. Obavite posao i vratite se. I nećete saznati ništa. Jer život se ipak ne živi iz publike. On živi u srcu te čudne republike. Od trešnjevačkog kina do besposlenih suza, od rakije i vina, uličnih pjevača do krovopokrivača. U tisućama priča je tisuće sudbina.
Ali treba doći u proljeće, kada ožive mali vrtovi i kad se okite dvorišta, pa potok pojuri prema jutarnjoj smjeni, kad Pongračevo zazeleni. Treba biti s cvijetom na reveru, u neku zoru pred trešnjevačkom Namom i reći zdravo trgu što se budi. Treba biti blizu kad prvi tramvaji napuštaju Remizu“, dio je trešnjevačke balade, jedne od najljepših pjesama o gradu Zagrebu. Tekst je napisao Drago Britvić, a glazbu Zvonko Špišić, poznati starosjedilac još poznatijeg zagrebačkog naselja - Trešnjevke.
Od rođenja živi ovdje, u istoj kući, u blizini Trešnjevačkog placa. Za njega se često kaže da nema osobe koja bolje poznaje svoju četvrt. Posvetio joj je mnogo pjesama i baladi u kojima dirljivo opisuje naselje prekrasno uređenih malih kuća, živote njegovih stanovnika i skrivene vrtove, škripanje tramvaja, rascvjetala stabala trešanja…


Prva naseljavanja još u prethistoriji


Danas je njegova Trešnjevka jedna od najvećih i najnaseljenijih zagrebačkih četvrti. Ime joj se prvi put spominje u planu gradske općine iz 1766. godine. Tada u njoj nije bilo kuća nego samo pašnjak i divlje trešnje koje su tamo rasle, a po njima je i dobila ime. Nalazile su se na velikom imanju Pongračevo. Veleposjednik Pongrac je tamo imao plantažu trešanja, koja se nazivala Črešnjevka, pa je jasno po čemu je Trešnjevka dobila ime.
Taj je dio četvrti danas poznat ne samo po trešnjama, nego i po ulicama s istarskim imenima. 30-ih godina nadjenuli su ih radnici iz Istre koji su tu živjeli i radili i stvorili prvu istarsku koloniju. Brojne su još zanimljivosti koje se vežu u Trešnjevku i njezine Trešnjevčane koji su ove prostore počeli naseljavati u najstarija vremena, čak i prije nove ere. Dokaz tome su tri prethistorijske kamene sjekire pronađene u Rudešu i grobnice, a zabilježeni su i mnogi dokazi o životu iz antičkog doba. U srednjem je vijeku ovaj prostor bio podijeljen između Kaptola i Gradeca, granica je bio veliki potok ili Črnomerčak, nazvan po drugoj gradskoj četvrti - Črnomerec.


Nekad plantaža trešanja i pašnjak


Jedan od najpoznatijih i najstarijih dijelova Trešnjevke je njezino prepoznatljivo spremište za tramvaje na Ljubljanici. Nekad su se tramvaji odmarali na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja u Savskoj ulici, a 1936. godine je njihovo spremište preseljeno na popularnu Remizu. Ona se kao naselje spominje oko 18. stoljeća, a u počecima je imala tek deset kućanstava koja su se bavila vinogradarstvom!
S vremenom su se počeli razvijati mali obrti i trgovina, te različiti gospodarski objekti i tvornice, zgrade, škole, nogometna igrališta, koja su nekadašnje nenaseljeno poljoprivredno zemljište, pašnjak i plantažu trešanja, pretvorili u jedno od najznačajnijih naselja u Zagrebu. Najviša građevina na Trešnjevci je dimnjak toplane, jedna je od prvih planski građenih četvrti u gradu, a ljeti su se u njezinom bazenu rashlađivali brojni Zagrepčani.

Danas Trešnjevkom voze gotovo svi gradski tramvaji i autobusi, njezinim se ulicama proteže čak šest tramvajskih stanica. Kakve još posebnosti ima? Gdje se nalazi čuveni park poznatog zagrebačkog književnika i novinara Zvonimira Milčeca? Koje su najljepše panorame i vizure naselja? Sve možete doznati u šetnji ovim naseljem, a usput i pogledajte prigodnu izložbu 'Moja lijepa Trešnjevka'.


Fotografije Trešnjevčana


Izložba je otvorena do sredine siječnja u Centru za kulturu Trešnjevka, a donosi fotografije i uspomene koje su zabilježili njezini stanovnici. One koje su njima drage, ali i kojima znatiželjne žele upoznati s lijepom stranom svojeg omiljenog naselja.
Prošećite i vi njime ili ako uspijete na vrijeme osigurati smještaj u Zagrebu, posjetite izložbu, vratite se malo u prošlost, pa i nekoliko stoljeća unatrag. Iznenadit ćete se što sve zagrebački kvartovi skrivaju, ne samo ovaj, nekad prepun trešanja…