Tuesday, December 23, 2014

Najveća zagrebačka četvrt nekada je bila plantaža trešanja„Siđete na jednoj od šest tramvajskih stanica. Obavite posao i vratite se. I nećete saznati ništa. Jer život se ipak ne živi iz publike. On živi u srcu te čudne republike. Od trešnjevačkog kina do besposlenih suza, od rakije i vina, uličnih pjevača do krovopokrivača. U tisućama priča je tisuće sudbina.
Ali treba doći u proljeće, kada ožive mali vrtovi i kad se okite dvorišta, pa potok pojuri prema jutarnjoj smjeni, kad Pongračevo zazeleni. Treba biti s cvijetom na reveru, u neku zoru pred trešnjevačkom Namom i reći zdravo trgu što se budi. Treba biti blizu kad prvi tramvaji napuštaju Remizu“, dio je trešnjevačke balade, jedne od najljepših pjesama o gradu Zagrebu. Tekst je napisao Drago Britvić, a glazbu Zvonko Špišić, poznati starosjedilac još poznatijeg zagrebačkog naselja - Trešnjevke.

Friday, December 19, 2014

Gdje se nalazi najvažniji neboder u Zagrebu?Zagreb zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, ima vrlo lijepu i razvijenu arhitekturu, veličanstvene zgrade i spomenike, koji mu izgledom i uređenjem, daju prepoznatljive obrise tipičnog srednjoeuropskog grada. Gornji i Donji grad te Kaptol, čuvaju najbolje primjerke arhitekture od baroka do modernog doba. Najljepše poglede na njih, ali i na cijeli grad, pružaju mnogi hoteli u Zagrebu, čije se visine penju u nebesa, ali i neboderi.

Thursday, December 18, 2014

U Zagreb stiže slavni genij filmske glazbe i špageti vesternaJeste li kad čuli za izraz špageti vesterni? Volite li filmove akcije i spektakla, s radnjom u tipičnom ambijentu američkog Zapada, u doba Indijanaca, s različitim tematikama, od potraga za zlatom, borbama protiv bande odmetnika koji teroriziraju građane, šerifa koji nastoje dovesti red u mali gradić, hrabrih kauboja koji sa svojim šeširima i revolverima jure na konjima i prašnjavog Clint Eastwooda, koji ujaše u gradić kako bi ga spasio, onda ćete zasigurno znati da je jedno od važnijih razdoblja u povijesti i razvoju vesterna bilo od 60-ih i 70 ih godina.