Wednesday, April 30, 2014

U srcu Zagreba potražite zanimljivo slano blago

Rezervirate li smještaj u Zagrebu kako bi upoznali šarmantnu hrvatsku metropolu, mogla bi vas zaintrigirati zanimljivost da Hrvatska ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje kvalitetne morske soli. To ne čudi, obzirom na blizinu Jadranskog mora, pa se često kaže da je ovaj važni prehrambeni proizvod i neizostavni začin gotovo svih jela, zapravo dar Jadranskog mora, sunca i vjetra. Godišnja potrošnja od oko 100.000 tona namiruje se iz tri poznate solane - u Pagu, Ninu i Stonu.

Paška je najpoznatija i s najvećom distribucijom, ona u Stonu je najstarija u Europi, datira još iz 14. stoljeća, a ninska iz rimskog doba i jedinstvena je po tituli prave turističke atrakcije! Njezinu park solanu, osobito tijekom ljeta, u središtu turističke sezone, posjete brojni gosti iz svih krajeva svijeta. Zanima ih kako se sol proizvodi na tradicionalan i prirodno-ekološki način, uz pomoć sunčane energije i vjetra, isparavanjem mora u posebnim bazenima.

Tuesday, April 29, 2014

Starovjekovne kule grada Zagreba


Posjetitelji glavnog grada imaju na raspolaganju pregršt zanimljivosti u kojima mogu neometano uživati, a među zanimljivijima su stare povijesne kule koje kriju stoljetne tajne o rastu i razvoju naše metropole.

Bježeći pred Tartarima, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. godine sakrio se u kulu Lotrščak koja mu je pružila utočište, a iste godine u znak zahvalnosti Bela potpisuje Zlatnu bulu, dokument kojim je Gradec proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Osim što su Zagrepčani ovime dobili pravo organiziranja sajmišta ili tržnice, ovaj je dokument nalagao i da grad mora biti opasan zidinama i utvrdama, te da se kroz njega može ući samo kroz gradska vrata.


Thursday, April 24, 2014

Od vandalizma nad kulturom i prošlošću do najpoznatije zagrebačke tržnice


Među znamenitostima grada Zagreba ubraja se i najpoznatija zagrebačka tržnica - Dolac, čija je povijest šarolika i zanimljiva poput ponude na štandovima, a priča o njoj glasi ovako:

Kada se hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. bježeći pred Tatarima 1242. godine sakrio u kulu Lotrščak koja mu je pružila utočište, u zahvalu za sigurnost i spašeni život Bela Gradecu daje status slobodnog kraljevskog grada. Ovom titulom Gradec je dobio pravo organizirati sajmište ili tržnicu te kao slobodni kraljevski grad ubirati mitnicu i poreze za vlastiti račun.


Wednesday, April 16, 2014

Tomislavac: Važno turističko, kulturno i prometno sjecište


Jedna od prvih stvari s kojima se susretnu turisti koji pronađu povoljan smještaj u Zagrebu i odluče posjetiti metropolu jest Trg kralja Tomislava, među Zagrepčanima poznat i kao Tomislavac, koji je jedno od najvažnijih prometnih sjecišta, ali i točka od iznimnog povijesnog i kulturnog značaja s kojim ćemo vas pobliže upoznati.