Friday, October 25, 2013

Crtani romani stižu u Zagreb

Hoteli u Zagrebu i zagrebačke ulice sljedećih će dana vrvjeti mnogobrojnim posjetiteljima. Pitate se zašto? Odgovor koji će razveseliti sve ljubitelje stripa i one koji bi to tek mogli postati je strip događaj godine, 16. Međunarodni festival stripa – 'Crtani Romani Šou', koji se od 25. do 27. listopada održava u Tvornici kulture u Zagrebu.

Popularna 'deveta umjetnost', jedinstvena forma umjetnosti na papiru, koja se razvila pojavom masovnih medija, sve je samo ne obična. Prvotno je shvaćena kao zabava, a ubrzo i kao novi medij, jedan od najdinamičnijih i kao jedinstven spoj pisanog izričaja i slika u pokretu s elementima filma. Oni se očituju u kratkim kadrovima, koji predstavljaju priču, bez zvuka i mogućnosti pokreta. Zbog toga je strip poseban.

Ključna je mašta crtača

Crtači i autori imaju tešku zadaću ograničenim sredstvima, tek likovnim i grafičkim majstorijama i sažetim pisanim riječima, poredanih logičnim slijedom u smislenu i zanimljivu cjelinu, vizualno zainteresirati čitatelja i odvući ga u jedan drugačiji i uzbudljivi svijet. Ne onaj kakav nude film, kazalište i knjige, već nešto osobitiji. Onakav kakav se stvarao još početkom 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama u svojim začecima.

Monday, October 21, 2013

Iluminarni most kao vrata grada Zagreba

Turisti, ali i svi ostali posjetitelji hrvatske metropole kada izaberu neki hotel u Zagrebu, rezerviraju svoj smještaj u Zagrebu i znatiželjno se upute gradskim ulicama u potrazi za značajnim znamenitostima i sadržajima te počnu istraživati višestoljetnu povijest grada, nerijetko se iznenade prostranošću i veličinom Zagreba. Površina od 641 četvornog kilometra, obogaćena je mnoštvom velebnih građevina, nebodera, povijesnih zgrada i institucija, mnogobrojnim uređenim parkovima, pješačkim zonama, jezerima, vrtovima te jedinstvenim zelenilom, kakvim se malo koja zapadna metropola danas može pohvaliti.

Posebno su im drage šetnje, što obroncima Medvednice, Gornjega grada, duž posebnog zagrebačkog simbola - Lenucijeve potkove, uživanje pod raskošnim krošnjama Zrinjevca, na živopisnom Cvjetnom trgu ili se rado izgube u ljepoti biljnog svijeta u Botaničkom vrtu, a ugodna druženja potom nastavljaju na romantičnim plažama Bundeka ili Jaruna, uz lagani topli jesenski povjetarac, koji gotovo kao da tiho šapuće zanimljivosti iz povijesti metropole.

Thursday, October 3, 2013

I hoteli u Zagrebu znaju za popularni sajam

Nakon što pronađete udoban smještaj u Zagrebu, rezervirate neki hotel u Zagrebu, predahnete i odmorite se te osjetite dašak velebne zagrebačke atmosfere, red je da upoznate i malo drugačiju ponudu hrvatske metropole. To nisu muzeji, povijesne institucije, impresivni parkovi, trgovi i ostala arhitektura, skuplture i spomenici bogate kulturne baštine i ostavštine, već nešto zahvaljujući čemu će vam Zagreb još više prirasti srcu.

Zanimaju li vas antikviteti, stare umjetnine, namještaj, uređaji, možda odjeća i obuća, trošne ali vrijedne stare knjige, filmovi, stripovi, tražite li neko prijevozno sredstvo, bicikl, role, motor, auto-dijelove i opremu, unikatan nakit, torbe i slične predmete, nove ili rabljene, onda je, kao što će vas zasigurno uputiti i osoblje hotela u kojem odsjednete, pravo mjesto za vas najpopularnije zagrebačko sajmište - 'Zagrebački buvljak'.