Friday, March 22, 2013

Zagreb i hoteli turistima ponosno ističu najstariju građevinu u Zagrebu

Hoteli u Zagrebu redovito svojim gostima koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, savjetuju što posjetiti u hrvatskoj metropoli. Ističu im značajne građevine i povijesno-kulturne spomenike, a brojni hoteli u Zagrebu ponudit će i svoje usluge u upoznavanju s bogatom baštinom hrvatske metropole. Kao grad s više od milijun stanovnika i s povoljnim zemljopisnim položajem na raskrižju glavnih europskih prometnica, Zagreb se može pohvaliti izuzetnim povijesnim, kulturnim i umjetničkim ljepotama. 

Inače, prvi službeni zapisi o postojanju grada potječu iz davne 1094. godine, kada je osnovana zagrebačka biskupija, a upoznavajući ih s poviješću grada i najznačajnijim događajima, neizostavna lokacija koja se preporuča svim turistima i posjetiteljima je crkva svetog Marka.

Jedan od najstarijih zagrebačkih spomenika

Smještena na Trgu svetog Marka, inače glavnom trgu Gornjega grada, odmah uz zgradu Sabora, glavnog predstavničkog tijela hrvatskih građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, crkvu svetog Marka krasi titula jednog od najstarijih građevnih spomenika grada i simbola Zagreba. Kada se krene u obilazak povijesne zagrebačke jezgre - Gornjeg grada, ne može se zaobići velebno izdanje koje se ističe raznobojnim zvonikom i krovom s grbovima Zagreba i Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Osim toga, ljubitelji povijesti umjetnosti oduševit će se barokno-gotičkim stilom i južnim pročeljem na kojem se nalazi najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj.

Friday, March 15, 2013

Zagreb i hoteli ponose se pravim specijalitetom - štruklima

Hoteli u Zagrebu u svojim restoranima svakodnevno nude velik izbor različite kuhinje, koja zahvaljujući vrlo povoljnom položaju Hrvatske i raznim regionalnim utjecajima, obiluje maštovitim okusima i ukusnim gastronomskim specijalitetima. Razloga je mnogo, a najvažniji je tradicija koja svoje korijene ima u mediteranskim, kontinentalnim, regionalnim te međunarodnim jelovnicima. Svaki je ostavio traga u hrvatskoj kuhinji, posebice zagrebačkoj, koja se smatra jedinstvenim predstavnikom hrvatske gastronomije i spoja istarskog, dalmatinskog, gorskog, zagorskog i slavonskog utjecaja.
Svaka od regija ima svoje posebnosti, prepoznatljive okuse, namirnice i kombinacije jela, a zagrebačka kuhinja od svakog je izabrala ponešto i spojila u bogatstvo zanimljivih kulinarskih delicija. Zbog toga je vrlo privlačna mnogim turistima koji posjete Zagreb, rezerviraju smještaj u Zagrebu i uživaju u raznolikoj ponudi zagrebačkih stolova.