Wednesday, October 31, 2012

Zagreb očekuje ljubitelje knjiga na Interliberu

U nizu manifestacija i ponuda koje Zagreb i hoteli nude svojim posjetiteljima i turistima već je godinama međunarodni sajam knjiga i učila – Interliber. U pet dana trajanja, ove godine od 13. do 18. studenog, ljubitelji knjiga, novina, časopisa, beletristike, stručne literature, umjetnosti, dječjih slikovnica, stripova, priručnika, turističkih vodiča, multimedije, audio, video i elektroničkog izdavaštva, dolaze na svoje jer osim bogate i vrlo raznolike ponude, željene naslove mogu kupiti po povoljnijim sajamskim cijenama.

Na Interliberu svatko može pronaći nešto za sebe, od najmanje do najstarije dobi, a zanimljiv je i turistima. Hoteli u Zagrebu im svakako preporučaju posjet ovom međunarodnom sajmu jer bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolaze, zbog dobre inozemne suradnje, mogu kupiti brojne naslove poznatih stranih pisaca na raznim jezicima, kao i uvijek dobrodošle turističke brošure o Hrvatskoj i našem Jadranu, Istri i Slavoniji.

Thursday, October 25, 2012

Čipka, uzorak koji nije stran niti dizajnerima

Sobe su se nekada ukrašavale čipkom

Neizostavni dio hrvatske kulturne baštine bez sumnje je umijeće izrade čipke. To je još jedan dio tradicije koji nastojimo približiti i predstaviti gostima i turistima, a i većina domaćih starosjedioca  vjerojatno je slabo upoznata s poviješću i tajnama ovog vrlo vrijednog proizvoda. U Europi se počela razvijati u počecima renesanse kao novi dizajn u oblikovanju tekstila, a na hrvatska područja, posebice u Lepoglavi, na Hvaru i Pagu, proširila se vrlo brzo u 15. stoljeću i to prvenstveno za potrebe ukrašavanja svećeničke odore za liturgiju. No, s vremenom je postala dekorativni ukras na namještajima, posteljini, zastorima, stolnjacima, nakitima ili kao uokvirena slika na zidovima sobe. Zagreb u tome također nije zaostajao.

Dok se u Europi razvijala u redovima crkve, građanstva i plemstva, kod nas su čipku počele proizvoditi seoske žene u manjim ruralnim sredinama. Danas se izdvajaju tri glavna centra, lepoglavsko, hvarsko i paško područje, čiju je čipku UNESCO, odnosno Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.